Kruimelpad

Componenten zijn grotere extensies die voor het hoofdbestanddeel van de inhoud zorgen op de website. Elk component heeft één of meer weergaven die bepalen hoe de inhoud getoond wordt. Voorbeelden van componenten zijn contacten, advertenties, nieuwsfeeds, het beheergedeelte van Joomla! bevat aanvullende extensies zoals menu's, verwijzingsbeheer en het extensiebeheer.

 

Standaard zijn er een aantal componenten aanwezig in Joomla!.
Indien een component niet zichtbaar is in het componentenmenu, dan is deze niet geactiveerd. Ga dan naar Extensiebeheer en kies het tabblad Beheren. Indien bij "Selecteer type" gekozen wordt voor "Component", dan worden alle componenten getoond. Hier kunnen niet ingeschakelde componenten worden gepubliceerd.

 

Inhoud

De inhoudscomponent (com_content) wordt gebruikt voor het schrijven van artikelen. Het is zeer flexibel en heeft het grootste aantal ingebouwde weergave mogelijkheden. Artikelen kunnen vanaf de website gemaakt en bewerkt worden, kortom een gemakkelijk component waarmee uw website gemaakt kan worden.

Contactpersonen

De contact component geeft de mogelijkheid om contactformulieren op uw site te tonen. Per contactpersoon kunnen diverse velden worden opgeslagen, zoals NAW-gegevens, diverse telefoonnummers en de website. Van deze gegevens kan bepaald worden of ze op de website zichtbaar mogen zijn. Contactpersonen kunnen in categorieën worden onderverdeeld.

Berichten

Berichten geeft de mogelijkheid voor geregistreerde gebruikers om elkaar berichten te versturen.

Nieuwsfeeds

Nieuwsfeeds geeft de mogelijkheid nieuwsfeeds te organiseren en presenteren. Nieuwsfeeds is een manier om informatie van andere websites op uw site te tonen. Bijvoorbeeld, de JoomlaCommunity.eu website heeft diverse feeds die u op uw site kunt tonen. U kunt menu's gebruiken om één enkele feed, een lijst met feeds binnen een categorie, of een lijst met alle feed-categorieën te tonen (klik voor een voorbeeld).

Gebruikers

Via de gebruikersextensie kunnen uw bezoekers zich registreren, in en uitloggen op de website, het wachtwoord wijzigen en aanvullende gegevens en een nieuw wachtwoord aanvragen indien men het is kwijtgeraakt. Op het beheergedeelte hebt u de mogelijkheid om gebruikers toe te voegen, blokkeren en te beheren en gebruikersgroepen en toegangsniveaus te maken.

 

Weblinks

Weblinks is een component die op gestructureerde wijze externe links op uw site toont. Weblinks kunnen in categorieën worden onderverdeeld. (klik voor een voorbeeld)

Zoeken

De zoek component voorziet in een basis zoekfunctionaliteit naar informatie op uw site. Veel extensies van anderen kunnen ook doorzocht worden met de zoekcomponent.

Componenten beheergedeelte

Alle componenten kunnen ook via het beheergedeelte van de website gebruikt worden. Aanvullend zijn er nog enkele extra componenten in het beheerdgedeelte te vinden die niet direct op de website getoond worden maar behulpzaam zijn bij het vormen van uw website. De meest belangrijke zijn

  • Mediabeheer
  • Extensiebeheer
  • Menubeheer
  • Algemene instellingen
  • Advertenties
  • Verwijzingsbeheer

 

Mediabeheer

Met de component mediabeheer kunnen afbeeldingen geüpload en aan artikelen op uw website toegevoegd worden. Optioneel kunt u de flash uploader inschakelen waarmee meerdere afbeeldingen tegelijkertijd geüpload kunnen worden.

Extensiebeheer

Via extensiebeheer kunnen extensies geïnstalleerd, geüpdate, gedeïnstalleerd en beheerd worden. Extensiebeheer in 2.5 heeft uitgebreide vernieuwingen ondergaan, alhoewel de functionaliteit voor het installeren en deïnstalleren gelijk is gebleven aan die in 1.5.

Menubeheer

In menubeheer kunnen menu's gemaakt worden die weergegeven worden op de website. Daarbij is er de mogelijkheid modules en templatestijlen toe te wijzen aan specifieke menu-items.

Algemene instellingen

Algemene instellingen is de plek waar de websitebeheerder zaken instelt zoals het inschakelen van zoekvriendelijke URL's, de website meta data (beschrijvende tekst die door zoekmachines geïndexeerd wordt) en andere functies. Beginners kunnen de standaard instellingen het beste eenvoudig zo laten als ze zijn, alhoewel wanneer de website klaar is voor het publiek is het aan te bevelen de meta data in te vullen overeenkomstig de inhoud van de website.

Advertenties

De advertentie component maakt het mogelijk te adverteren op een website. Er kunnen nieuwe advertenties gemaakt worden en bestaande advertenties bewerkt. Daarnaast is het mogelijk om adverteerders te beheren. Advertenties kunnen in categorieën worden onderverdeeld. Op het tabblad 'Volgen' kan men, voor advertenties waarvoor dat aangegeven is, de vertoningen en de klikken per dag volgen.

Verwijzingsbeheer

Verwijzingsbeheer voorziet in een mechanisme om "404 niet gevonden" fouten te registreren en geeft de beheerder de mogelijkheid om deze door te verwijzen naar een ander pagina.